Programma masterclass van het Menselijk (Geh)oor

Datum: Woensdag 22 januari 2025 / Locatie: Corpus, Oegstgeest / Organisatie: Margriet en Marten.

Na de akoestische masterclasses Grondslagen, Geschiedenis, Modelleren, Rekenen en Akoestiek voor Muziek focussen we ons deze keer op het fenomenale menselijke gehoororgaan. De werking, veroudering, bescherming, beschadiging, perceptie en regeneratie, het komt allemaal aan bod. En waar zouden we dat beter kunnen doen dan in Corpus met een reis door het menselijk lichaam. Het conceptprogramma is als volgt:

Dagprogramma:

  • 09:30 Ontvangst
  • 10:00 Intro door Marten en Margriet
  • 10:10 Akoestiek van het (geh)oor – inleiding, Arthur Berkhoff
  • 10:40 Het binnenoor als engineering-masterpiece-of-art, Jos Leenen
  • 11:20 Pauze met koffie/thee
  • 11:40 Van oorschelp naar trommelvlies, Anne de Jong
  • 12:20 Cocktailparty-effect, Adelbert Brockhorst
  • 13:00 Lunch met de ‘reis door de mens’
  • 14:30 Music induced hearing loss en de gevolgen daarvan, Jan de Laat
  • 15:10 Regeneratie binnenoor, Heiko Locher
  • 15:50 Pauze met koffie/thee
  • 15:50 Muziekcognitie/muziek in het brein, Rebecca Schaefer
  • 15:50 Borrel tot 17:30

Abstracts lezingen:

Akoestiek van het (geh)oor – inleiding, Arthur Berkhoff (TNO): Abstract volgt.

Het binnenoor als engineering-masterpiece-of-art, Jos Leenen: De evolutie is een wonderlijk proces dat, ‘uit het niets’, tot ongelooflijk complexe resultaten kan leiden, die een in de tijd evoluerend organisme zeer geavanceerde mogelijkheden in het leven kunnen geven. Het binnenoor (cochlea) is hiervan een zeer goed voorbeeld, het is een engineering-masterpiece-of-art van de bovenste plank! Zo klein als een erwtje en goed beschermd door het hardste bot in het lichaam (het rotsbeen), levert het een verbazingwekkend grote signaalverwerkingsruimte in frequentie en amplitude, in zeer hoge resolutie. Met nadruk op de menselijke cochlea zal ik trachten in detail te tonen hoe bijzonder de opbouw en functionaliteit ervan is.

Van oorschelp naar trommelvlies, Anne de Jong (ASCEE): Abstract volgt

Cocktailparty-effect, Adelbert Brockhorst (TNO): Abstract volgt

Music induced hearing loss en de gevolgen daarvan, Jan de Laat (LUMC): Elkaar verstaan, van muziek genieten, de wind door de bomen horen spelen, vrolijk worden door vogelgefluit, we doen dat met een bijzonder vernuftig en wonderlijk orgaan: het oor. Dat kan al¬lerlei geluidssignalen omzetten in prikkels die de hersenen vervolgens kunnen interpreteren. Wat zegt iemand? Is er gevaar? Hoe zit die melodie in elkaar?
Maar het oor is ook gevoelig, en dus kwetsbaar en onderhevig aan slijtage. In de huidige herrie¬wereld gaat het extra hard. Elk jaar lopen in Nederland zo’n 20.000 jongeren onomkeerbare gehoor¬schade op, doordat ze te vaak te harde muziek horen. Wie werkt waar lawaai normaal is, of het nu om een fabriek of een orkest gaat, loopt al gauw fikse risico’s (Noise/Music Induced Hearing Loss), je oren worden niet alleen doof maar vaak ook abnormaal overgevoelig (hyperacusis) of je krijgt last van ’n piep in je oor (tinnitus).
Wat begrijpen we van geluid en akoestiek, en van de werking van het fijnzinnige gehoororgaan. Wat kan er stuk gaan, en wat heeft dat voor effect? Hoe kom je er het beste achter of iemand wel of niet goed hoort (online gehoorscreening, APPs)? .
Het aantal mogelijkheden om gehoorproblemen te voorkomen, o.a. door preventie & protectie (VWS convenant muzieklocaties), te verhelpen of te verlichten (revalidatie) groeit! Binnenoorprotheses, gloednieuwe gehoorbeentjes, precies toegesneden gehoorapparaatjes en actieve gehoorbeschermers (ook voor musici), dit alles is volop in ontwikkeling.

Regeneratie binnenoor, Heiko Locher (LUMC): Abstract volgt.

Muziekcognitie/muziek in het brein, Rebecca Schaefer (Universiteit Leiden): Abstract volgt.

Praktische informatie:
Deelname aan deze bijeenkomst is vrij voor leden van het NAG alsmede voor studenten. Voor alle anderen zijn de kosten € 60,‐. Voor dit bedrag kunt u ook lid worden van het NAG voor het lopende kalenderjaar. Aanmelden is in alle gevallen vereist en kan hier.