Programma lezingendag Beheren van Geluidproductieplafonds
Datum: Dinsdag 10 december 2024 / Locatie: Technology Base, Enschede / Organisatie: Dick.
Nu de omgevingswet bijna een jaar van kracht is, wordt op deze lezingendag de opgedane kennis over het beheren van hun geluidproductieplafonds gedeeld. Zowel Rijkswaterstaat als ProRail en -in de nabije toekomst- de provincies moeten zorgen dat het geluid onder hun plafonds blijft, om omwonenden te beschermen tegen een toename van het geluid. Dreigen de plafonds overschreden te worden, dan vindt een afweging plaats voor de toepassing van maatregelen. De taak om te voldoen aan de plafonds gaat gepaard met beheertaken van datawijzingen voor het geluidregister. Voor de rijkswegen, het hoofdspoor en provinciale wegen zijn deze taken respectievelijk bij Rijkswaterstaat, ProRail en de provincies belegd.
Dagprogramma:
- 10:00 Inloop met koffie en thee
- 10:15 Plafonds tegen ongebreidelde groei: verwachtingen waargemaakt?
- 10:45 Het beheren van de geluidproductieplafonds binnen ProRail
- 11:30 De provinciale weg naar de geluidproductieplafonds
- 12:00 Lunch
- 13:00 De diffractor een nieuwe wettelijke geluidmaatregel
- 13:30 Het beheren van de geluidproductieplafonds binnen Rijkswaterstaat
- 14:15 Koffie
- 14:30 Rondleiding testopstelling diffractor 4Silence
- 16:00 Borrel
Abstracts lezingen:
Plafonds tegen ongebreidelde groei: verwachtingen waargemaakt? – Renez Nota, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: Na jarenlange voorbereiding en vooral bestuurlijke afstemming over de modernisering van het instrumentarium voor geluidbeleid, ging in 2011 uiteindelijk de kogel door de kerk: voor rijkswegen en -spoorwegen werden in de zomer van 2012 de eerste geluidproductieplafonds vastgesteld. Welke verwachtingen waren er zoal, zowel op politiek als ambtelijk niveau en (niet te vergeten) bij burgers? In hoe verre zijn die verwachtingen uitgekomen, en welke verrassingen heeft het opgeleverd? Nu we met de plafondsystematiek onder de Omgevingswet een nieuwe fase zijn ingegaan kunnen we terugblikken op 10 jaar naleving van geluidproductieplafonds onder de Wet milieubeheer.
Het beheren van de geluidproductieplafonds binnen ProRail – Maarten van Loon en Maarten Poos, ProRail: Sinds de invoering van hoofdstuk 11 Wet milieubeheer, medio 2012, liggen er langs de spoorwegen (HSWI) circa achtenvijftigduizend referentiepunten (zie figuur 1), met daaraan gekoppeld geluidproductieplafonds (gpps). Deze gpps hebben rechtsgevolgen voor de omgeving en zijn van belang bij projecten voor wijzigingen aan het spoor en spoorgebruik. Het vaststellen van de initiële gpps is één ding, het beheren van de gpps is een ander. Afstemming met verschillende afdelingen en instanties, als ook het beheren op een transparante wijze van de data, maken dat processen complex kunnen zijn. In de presentatie wordt ingegaan op deze zaken die soms overkomen als het wandelen in een doolhof. Duidelijkheid over data, proces, veranderende wetgeving, verantwoordelijkheden en eigenaarschap zijn de belangrijkste leidraden.
De provinciale weg naar de geluidproductieplafonds – Johan Elzinga en Sjef de Wijs, IPO: Onder de omgevingswet krijgen de provinciale wegen net als Rijkswaterstaat en ProRail te maken met geluidproductieplafonds. Deze plafonds zijn nog niet vastgesteld. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels gestart. Daar waar Rijkswaterstaat en ProRail reeds ervaring hebben opgedaan onder de Wet Milieubeheer, zetten de provincies nu de eerste stappen om geluidproductieplafonds te gaan beheren. In deze presentatie wordt de weg naar de provinciale geluidproductieplafonds toegelicht aan de hand van actuele casussen. Ook wordt ingegaan op de uitdagingen alsook kansen die nu op onze spreekwoordelijke provinciale weg liggen.
De diffractor een nieuwe wettelijke geluidmaatregel – Bert Jan Danker, 4Silence: Een diffractor is een element met gleuven van verschillende dieptes. Geluidsgolven ‘schieten’ deze gleuven in en gaan resoneren, waardoor het passerende geluid afneemt. Diffractoren realiseren een geluidreductie met behoud van het uitzicht of een verlaging van geluidschermen tot 2 meter. Het is daarmee een duurzame oplossing voor de fysieke leefomgeving. In de afgelopen jaren is de diffractor van een innovatief idee uitgegroeid naar een wettelijke maatregel. De stappen die gezet zijn in dit traject worden in deze presentatie toegelicht.
Het beheren van de geluidproductieplafonds binnen Rijkswaterstaat – Dick Bergmans, Garm de Klerk, Rijkswaterstaat en Vince Doelman, Tensing: Rond de rijkswegen liggen ongeveer vijfenzestigduizend geluidproductieplafonds (zie figuur 2). De data daarvan kennen rechtsgevolgen en zijn van groot belang voor projecten in de fysieke leefomgeving. Het beheren van geluidproductieplafonds en de daarbij horende geluidbrongegevens is data gedreven en tegelijk een samenspel tussen de RWS-regiodiensten en de landelijke dienst Water Verkeer en Leefomgeving (WVL). Zo ligt het initiatief van wegaanpassingen alsook het plannen en realiseren van geluidmaatregelen bij de RWS-regiodiensten. Het beheren van datawijzigingen binnen het geluidregister zijn belegd bij WVL. In deze presentatie wordt ingegaan op dit samenspel. De Rijkswaterstaat workflow voor het beheren van de geluidproductieplafonds wordt toegelicht in combinatie met zijn datamanagement.
Praktische informatie:
Deelname aan deze bijeenkomst is vrij voor leden van het NAG alsmede voor rijksambtenaren, provincieambtenaren en studenten. Voor alle anderen zijn de kosten € 60,‐. Voor dit bedrag kunt u ook lid worden van het NAG voor het lopende kalenderjaar. Aanmelden is in alle gevallen vereist en kan hier t/m 29 november.