Programma lezingendag Akoestiek van Evenementen en Stadions

Datum: Woensdag 23 oktober 2024 / Locatie: Philips Stadion, Eindhoven / Organisatie: Reinier.

Onder het thema ‘Akoestiek van evenementen en stadions’ organiseert de NAG in samenwerking met de Nederlandse Stichting Geluidshinder een lezingendag op 23 oktober 2024. Om in stadions een goede geluidskwaliteit te krijgen is nog niet zo makkelijk. Ook het in de hand houden van het geluid van evenementen brengt technische uitdagingen met zich mee. Om nog maar te zwijgen van de politieke en beleidsmatige discussies die evenementen opleveren. Op deze lezingendag gaan we zowel in op de technische als beleidsmatige kanten van dit onderwerp.

Dagprogramma:

  • 10:00 Inloop met koffie en thee
  • 10:30 Geluid bij evenementen in Eindhoven – Niet alleen Groot(s) in een Voetbalstadion – Jeroen van der Werf, Gemeente Eindhoven
  • 11:15 Geef je stadion een superkracht: “Zie geluid” – Paul van Dooren, Sorama
  • 12:00 Lunch en demonstratie Sorama
  • 13:00 “The best stadium of the world”: de Johan Cruijff Arena – Peter van der Geer, Event Acoustics
  • 13:45 Slim geluidsbeheer: innovatieve oplossingen voor efficiëntie en zelfregulatie bij evenementen – George Boersma, Munisense
  • 14:30 Pauze
  • 15:00 Leq exponential moving average – een manier om anders naar een Leq te kijken met daaraan gekoppeld een voorspellingsmethode voor het Leq tijdens concerten – Marcel Kok, dBcontrol
  • 15:45 Is de Nota Evenementen met een luidruchtig karakter (Nota Limburg) aan vervanging
    toe? – Erik Roelofsen, Nederlandse Stichting Geluidshinder
  • 16:30 Borrel
  • 17:30 Slot

Abstracts lezingen

Geluid bij evenementen in Eindhoven – Niet alleen Groot(s) in een Voetbalstadion – Jeroen van der Werf, Gemeente Eindhoven: Eindhoven bruist als een dynamische stad die nooit stilstaat. Ieder jaar worden er veel verschillende evenementen georganiseerd voor Eindhovenaren en bezoekers. Een groot aantal van deze evenementen gaat gepaard met een forse geluidbelasting van de directe omgeving. Voorbeelden hiervan zijn Carnaval, Koningsdag en de nodige losstaande evenementen op het Stadhuisplein en op Strijp-S. In deze presentatie wordt ingegaan op hoe door de gemeente Eindhoven wordt omgegaan met zaken als geluidsnormen, eindtijden, handhaving, trends in spectra en locatieprofielen. Gezien de locatie van deze NAG-dag in het Philips Stadion zal extra aandacht worden besteed aan de ervaringen die hier bij 17 edities Groots met een zachte G (Guus Meeuwis) zijn opgedaan.

Geef je stadion een superkracht: “Zie geluid” – Paul van Dooren, Sorama: Samenvatting volgt.

“The best stadium of the world”: de Johan Cruijff Arena – Peter van der Geer, Event Acoustics: Ik viel van mijn stoel toen ik gebeld werd door de systeemtechnicus van Coldplay met de mededeling dat hij langs wilde komen met de directie van het stadion van Singapore om hun het stadion te laten zien met de beste akoestiek van de wereld. In deze lezing ga ik in op de akoestiek van stadions en de relatie met de ontwikkeling van geluidsystemen, geluidsniveaus, spectra en hoe het werkt bij de grote toerende acts. De Johan Cruijff Arena (JCA) is al jaren dynamisch bezig met het verbeteren van de akoestiek. Vrijwel ieder jaar gebeurt er wat en in de komende jaren gaat er nog veel meer gebeuren. Wat in de JCA gebeurt is goed te vertalen naar andere zalen voor versterkte muziek. Ik maak vaak de grap het ontwerpen van een zaal voor versterkte muziek lastiger is dan het ontwerpen van een klassieke concertzaal. In deze lezing ga ik in op welke parameters nu een goed klinkende zaal voor versterkte muziek maken.

Slim geluidsbeheer: innovatieve oplossingen voor efficiëntie en zelfregulatie bij evenementen – George Boersma, Munisense: Samenvatting volgt.

Leq exponential moving average – een manier om anders naar een Leq te kijken met daaraan gekoppeld een voorspellingsmethode voor het Leq tijdens concerten – Marcel Kok, dBcontrol: In diverse landen en locaties zijn geluidsnormen voor muziek evenementen. Daarbij wordt op basis van wet- en regelgeving soms een langere middelingstijd gekozen van 15, 30 of 60 minuten. Het is voor een geluidstechnicus moeilijk om tijdens uitvoering het uurgemiddelde bij te sturen. Bijvoorbeeld stopzetten van het geluid heeft geen direct gevolg voor het lopende uurgemiddelde. In deze presentatie wordt uitgelegd hoe je geluid kunt analyseren en voorspellen met trendanalyse, specifiek om een overschrijding van de limiet te voorkomen.

Erik Roelofsen, Nederlandse Stichting Geluidshinder: In Nederland worden steeds meer evenementen georganiseerd. Die worden vaak ook door de bewoners belangrijk bevonden. Ze vormen onderdeel van cultuur, maar zijn ook economisch gezien belangrijk. Gemeenten willen dan ook evenementen faciliteren. Tegelijkertijd is de bescherming van de bewoners en de omgeving een belangrijk aandachtspunt. Het toestaan van evenementen en het beleid op dit gebied moeten gebaseerd zijn op duidelijke akoestische afwegingen. De door het bevoegd gezag gekozen geluidsnormen voor evenementen moeten duidelijk onderbouwd worden. Kennis over de akoestische aspecten en de hinder als gevolg van evenementen kan niet ontbreken bij het verlenen van evenementenvergunningen. Het toegestane geluidsniveau mag echter niet leiden tot onduldbare hinder in en om de woningen. Maar wanneer sprake is van onduldbare hinder?
De “Nota Evenementen met een luidruchtig karakter”, opgesteld door de Inspectie Milieuhygiëne Limburg van januari 1996, biedt inzicht in geluidsniveaus, maar geeft geen antwoord op een vraag wat acceptabel is. Ook geeft deze nota geen oordeel over meet- en rekenmethoden, lage tonen, gehoorschade, maatregelen, cumulatie, tijden, duur en aantallen van evenementen.
Is deze nota Limburg aan vervanging toe?

Praktische informatie:
Deelname aan deze bijeenkomst is vrij voor leden van het NAG alsmede voor studenten. Voor niet‐leden zijn de kosten € 60,‐. Voor dit bedrag kunt u ook lid worden van het NAG voor het lopende kalenderjaar. Aanmelden is in alle gevallen vereist en kan hier t/m 15 oktober.